Ίσως είναι περιττό να αναφερθούμε στις συνεχείς αυξήσεις στις τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ που είναι έντονα αισθητές στο budget όλων μας πια. 

Αυτό που έχει ενδιαφέρον λοιπόν σε αυτό το σημείο είναι η έκθεση της πλατφόρμας CouponBirds, που συλλέγει στοιχεία αναφορικά με τους καταναλωτές, σύμφωνα με την οποία η διατροφή που ο καθένας μας έχει επιλέξει μπορεί να επηρεάσει το πόσο ξοδεύουμε και πόσο εξοικονομούμε στο σούπερ μάρκετ. Λογικό ακούγεται και όλοι το έχουμε σκεφτεί, όμως ας δούμε κάποια συγκεκριμένα στοιχεία. 

Για να καταλάβει ποιες δίαιτες προσφέρουν τη σημαντικότερη εξοικονόμηση και ποιες κοστίζουν περισσότερο, η ομάδα των μελετητών συνέλεξε δεδομένα μεταξύ Δεκεμβρίου 2024 και Ιανουαρίου 2025 σχετικά με τις δαπάνες σε τρία μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ στις ΗΠΑ: Walmart, Kroger και Target. Στη συνέχεια, φιλτράρισε τα προϊόντα με βάση διατροφικές συνήθειες, όπως η χορτοφαγία, η gluten free διατροφή και χωρίς λακτόζη.

Στη συνέχεια κατέγραψε την τιμολόγηση για μια σειρά προϊόντων σε διάφορες κατηγορίες σούπερ μάρκετ που ήταν «αντιπροσωπευτικές ενός μέσου νοικοκυριού που ψωνίζει», η οποία ανήλθε σε 232,17 δολάρια για 45 κοινά είδη. 

Τι έδειξαν τα ευρήματα 

Σύμφωνα με τα ευρήματα, η χορτοφαγία (το 4% του πληθυσμού) είναι η πιο αποδοτική επιλογή, εξοικονομώντας στους καταναλωτές κατά μέσο όρο 32,59 δολάρια ανά εβδομαδιαίο ψώνια ή 130,36 δολάρια ανά μήνα, σε σύγκριση με μια διατροφή χωρίς περιορισμούς. 

Η μεγαλύτερη εξοικονόμηση προήλθε από την αντικατάσταση των ακριβότερων προϊόντων ζωικής προέλευσης με υποκατάστατα φυτικής προέλευσης. Για παράδειγμα, οι καταναλωτές μπορούν να εξοικονομήσουν 6,31 δολάρια όταν αντικαθιστούν τον σολομό με τόφου.

Οι pescatarians από την άλλη (5% του πληθυσμού), όσοι δεν τρώνε κρέας αλλά καταναλώνουν κανονικά ψάρι, καταγράφουν, όπως είναι λογικό, υψηλότερους λογαριασμούς. Όμως και πάλι, αυτοί είναι κατά 5,9% φθηνότεροι από τους μη περιορισμένους σε κάποια συγκεκριμένη δίαιτα, εξοικονομώντας κατά μέσο όρο 13,75 δολάρια ανά εβδομαδιαίο ψώνια στο σούπερ μάρκετ. 


Πόσο εξοικονομούν οι vegans;

Ο βιγκανισμός, ο οποίος αποκλείει όλα τα ζωικά προϊόντα, εφαρμόζεται μόνο από το 1% των Αμερικανών, σύμφωνα με τη μελέτη. Και ενώ όσοι τηρούν τη δίαιτα αυτή ξοδεύουν λιγότερα από όσους ακολουθούν δίαιτα χωρίς περιορισμούς, η ομάδα διαπίστωσε ότι η εξοικονόμηση από τα ψώνια τους είναι πιο μέτρια, μόλις 3,7% την εβδομάδα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα vegan υποκατάστατα γαλακτοκομικών προϊόντων, ψωμιού και σνακ είναι συχνά πιο ακριβά από τις χορτοφαγικές εναλλακτικές λύσεις. 

Οι δίαιτα χωρίς λακτόζη είναι ακόμη πιο δαπανηρή

Η μελέτη σημείωσε ότι περίπου το 36% των Αμερικανών έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, γεγονός που οδηγεί πολλούς σε δίαιτες χωρίς γαλακτοκομικά. Αυτό, πρόσθεσε, ανεβάζει σημαντικά το κόστος, ειδικά με τα ψωμιά και τα αρτοσκευάσματα χωρίς λακτόζη, τα οποία είναι σημαντικά ακριβότερα από τις παραδοσιακές εκδοχές, οδηγώντας σε συνολική αύξηση της τιμής κατά 5% για ένα μέσο καλάθι.

Η gluten free είναι η πιο δαπανηρή διατροφή 

Σύμφωνα πάντα με τα ευρήματα της μελέτης, η δίαιτα χωρίς γλουτένη είναι η πιο ακριβή δίαιτα από όλες, προσθέτοντας επιπλέον 111,20 δολάρια στους μηνιαίους λογαριασμούς του σούπερ μάρκετ ή 12% συνολική αύξηση. Όπως σημειώνεται στη μελέτη, 16 αντικαταστάσεις προϊόντων έπρεπε να γίνουν για τους καταναλωτές με  δυσανεξία στη γλουτένη, 13 από τις οποίες ήταν ακριβότερες από τις αντίστοιχες με γλουτένη.