Στις 15 Απριλίου, η ομάδα του Kødbyens Fiskebar έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα για να μαγειρέψει στις φωτιές της κουζίνας του Pharaoh ένα ειδικό μενού με φρέσκα ψάρια και θαλασσινά αποκλειστικά από τις ελληνικές θάλασσες. Μεταξύ άλλων θα σερβίρεται και η δική τους ετικέτα κρασιού, που έχουν συνδημιουργήσει με το βιοδυναμικό δανέζικο οινοποιείο Vejrhøj Vingård.

Kødbyens Fiskebar

Ο εξωτερικός χώρος του εστιατορίου Kødbyens Fiskebar | Credit: Vojtech Tesarek

Kødbyens Fiskebar

O Head chef του εστιατορίου Kødbyens Fiskebar Jamie Lee | Credit: Vojtech Tesarek

Ζαργάνα

Η ζαργάνα του Kødbyens Fiskebar | Credit: Vojtech Tesarek

Λίγα λόγια για το δανέζικο Kødbyens Fiskebar 

Το Kødbyens Fiskebar άνοιξε το 2009 στη μισοεγκαταλελειμμένη τότε περιοχή Meatpacking District της Κοπεγχάγης και ήταν το πρώτο εστιατόριο που εγκαταστάθηκε εκεί. Έκτοτε, συνέβαλε καθοριστικά στη μετατροπή της περιοχής σε γαστρονομικό επίκεντρο της πόλης, εμπνέοντας δεκάδες άλλους να ακολουθήσουν. Η κουζίνα του βασίζεται αποκλειστικά σε αλιευμένα με βιώσιμες πρακτικές ψάρια και θαλασσινά από τη Δανία και τη Βόρεια Θάλασσα. Ο εκ των ιδιοκτητών, Anders Selmer (πρώην μάνατζερ και σομελιέ του Noma), συμβουλεύτηκε από την αρχή οργανισμούς όπως η WWF και η Greenpeace, ώστε να τον καθοδηγήσουν σχετικά με την αγορά ψαριών/θαλασσινών και στη συνέχεια αναζήτησε μικρής κλίμακας ψαράδες που δουλεύουν με ηθικές μεθόδους. 

Επικεφαλής της κουζίνας είναι ο Jamie Lee, με καταγωγή από την Κορνουάλη. Μαθήτευσε δίπλα στον Jason Atherton στο περίφημο Gordon Ramsay’s Maze και πριν ενταχθεί στην ομάδα του Kødbyens Fiskebar (το 2012), συνεργάστηκε με τον Paul Cunningham στο The Paul της Κοπεγχάγης. Ο Jamie δημιουργεί καθημερινά ένα μενού βασισμένο στα διαθέσιμα προϊόντα, που περιλαμβάνει από πεσκανδρίτσα με πουρέ κολοκύθας, μαύρο σουσάμι, κάστανα, μανιτάρια και σάλτσα κάστανου, ή χτένια με πουρέ αρακά, καπνιστό χέλι, πράσο, kombu και beurre blanc, μέχρι ολόκληρα ψάρια όπως -υποδειγματικά ψημένα- καλκάνια.

Η μαγειρική ομάδα του δανέζικου εστιατορίου Kødbyens Fiskebar | Credit: Vojtech Tesarek
Η μαγειρική ομάδα του δανέζικου εστιατορίου Kødbyens Fiskebar | Credit: Vojtech Tesarek
Ωμές κοπές τόνου | Credit: Vojtech Tesarek
Ωμές κοπές τόνου | Credit: Vojtech Tesarek
Πιάτα του δανέζικου εστιατορίου Kødbyens Fiskebar
Πιάτα του δανέζικου εστιατορίου Kødbyens Fiskebar
Το σκουμπρί του δανέζικου εστιατορίου Kødbyens Fiskebar
Το σκουμπρί του δανέζικου εστιατορίου Kødbyens Fiskebar
Κεφάλι από μαγιάτικο | Credit: Vojtech Tesarek
Κεφάλι από μαγιάτικο | Credit: Vojtech Tesarek
Ψάρι καλκάνι | Credit: Vojtech Tesarek
Ψάρι καλκάνι | Credit: Vojtech Tesarek
Πιάτα του δανέζικου εστιατορίου Kødbyens Fiskebar που θα έρθουν στο Pharaoh
Πιάτα του δανέζικου εστιατορίου Kødbyens Fiskebar που θα έρθουν στο Pharaoh
Έτσι σερβίρεται το λαυράκι στο Kødbyens Fiskebar | Credit: Vojtech Tesarek
Έτσι σερβίρεται το λαυράκι στο Kødbyens Fiskebar | Credit: Vojtech Tesarek

Το Kødbyens Fiskebar αποτελεί επίσης σημείο αναφοράς για την παγκόσμια οινική κοινότητα, καθώς διαθέτει ένα από τα καλύτερα κελάρια στον κόσμο, με μερικά από τα σπουδαιότερα κρασιά χαμηλών παρεμβάσεων και σπάνια vintages που δύσκολα εμφανίζονται σε λίστες.
 

Pharaoh

Σολωμού 54, 10682, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210-38.08.412
Tasting menu: 120 ευρώ (χωρίς κρασί)
Ώρες: 18:30-21.25 / 21:30-00.15 – περιορισμένες θέσεις. Κρατήσεις εδώ