Τα μικροπλαστικά βρίσκονται παντού. Βρίσκονται στο συκώτι μας, στο αίμα μας, ακόμη και στον εγκέφαλό μας, και είναι σχεδόν αδύνατο να τα αποφύγουμε. Ευτυχώς, ωστόσο, υπάρχουν καθημερινές πρακτικές που μπορούμε να υιοθετήσουμε, ώστε να μειώσουμε την κατανάλωσή τους. 

«Πρόκειται πραγματικά για ένα κρίσιμο θέμα δημόσιας υγείας που οι άνθρωποι γενικά δεν γνωρίζουν», δήλωσε η Sherri Mason, ερευνήτρια γλυκών υδάτων και πλαστικής ρύπανσης στο Πανεπιστήμιο Gannon στην Πενσυλβάνια. «Οι άνθρωποι μπορούν να περιορίσουν την έκθεσή τους στο πλαστικό, αρκεί να μάθουν πως δυστυχώς το καταναλώνουν και να αλλάξουν κάποια πράγματα στον τρόπο ζωής τους», είπε.

Ένα νέο σχόλιο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Brain Medicine προσδιόρισε βασικούς τρόπους για τη μείωση των μικροπλαστικών. Ο Νίκολας Φαμπιάνο, επικεφαλής συγγραφέας του άρθρου, δήλωσε ότι δεδομένων των πρόσφατων μελετών, «δεν γνωρίζουμε πολλές από τις συνέπειες αυτών των μικροπλαστικών, αλλά έχουμε ενδείξεις ότι σίγουρα δεν είναι ωφέλιμες». 

Ακολουθούν πέντε τρόποι για να μειώσεις την έκθεσή σου σε αυτά που τρως και πίνεις. 

Πίνε νερό βρύσης

Η κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού μπορεί να σου μεταφέρει χιλιάδες μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού. Στην πραγματικότητα, το εμφιαλωμένο νερό είναι η μεγαλύτερη πηγή έκθεσης σε μικροπλαστικό, δήλωσε ο Mason.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα μέσο λίτρο εμφιαλωμένου νερού περιέχει περίπου 240.000 πλαστικά σωματίδια, τα περισσότερα από τα οποία είναι νανοπλαστικά, με μέγεθος μόλις ένα κλάσμα του πλάτους μιας ανθρώπινης τρίχας.

Η μετάβαση από το εμφιαλωμένο νερό στο φιλτραρισμένο νερό της βρύσης έχει τη δυνατότητα να μειώσει την πρόσληψη μικροπλαστικών. Μικροπλαστικά βέβαια μπορούν να βρεθούν και στο νερό της βρύσης, αλλά σίγουρα σε μικρότερες ποσότητες.

Το βράσιμο και το φιλτράρισμα του νερού μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση έως και του 90% των πλαστικών σωματιδίων στο πόσιμο νερό, αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν ότι μπορεί επίσης να αυξήσει την έκπλυση τοξικών χημικών ουσιών στο νερό.

Απόφυγε τα πλαστικά δοχεία τροφίμων 

Η χρήση πλαστικού είναι συχνά αναπόφευκτη στην καθημερινότητά μας και τις περισσότερες φορές ούτε αντιλαμβανόμαστε ότι χρησιμοποιούμε πλαστικά. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μειώσεις την αλληλεπίδραση των τροφίμων σου με τα πλαστικά - και αυτή περιλαμβάνει τα πλαστικά δοχεία αποθήκευσης που οι περισσότεροι έχουμε στο σπίτι. 

Οι ειδικοί παροτρύνουν να αντικαταστήσομε τα τρόφιμα που κυκλοφορούν σε πλαστικά δοχεία με εναλλακτικά. Αυτό θα μπορούσε να είναι τόσο απλό όσο η αγορά φυστικοβούτυρου σε γυάλινο δοχείο, για παράδειγμα. 

«Οτιδήποτε είναι συσκευασμένο σε πλαστικό, περιέχει μικροπλαστικά που αποκολλώνται από αυτά τη συσκευασία και με την κατανάλωση περνούν στο οργανισμό μας», δήλωσε ο Mason.

Eπίσης, σημειώσε ότι οι κονσέρβες τροφίμων, όπως και τα χαρτοκιβώτια ποτών είναι μια άλλη πηγή μόλυνσης από πλαστικό για τον άνθρωπο. Οι κονσέρβες είναι συχνά επενδεδυμένες με πλαστικά που μπορούν να αποβάλλουν μικροπλαστικά και να διαρρέουν βλαβερές χημικές ουσίες.

Πώς να καταναλώνεις λιγότερα πλαστικά


Χρησιμοποιήστε γυάλινο δοχείο στον φούρνο μικροκυμάτων

Λίγο-πολύ όλοι ξέρουμε ότι δεν πρέπει να βάζουμε πλαστικά τάπερ στον φούρνο μικροκυμάτων, όμως έλα τώρα, μέσα στην καθημερινότητα που πετάς το τάπερ μηχανικά μέσα για να ζεσταθεί το φαγητό σε χρόνο dt σίγουρα δεν το σκέφτεσαι πάντα. 

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το ζέσταμα σε μικροκύματα τροφίμων σε πλαστικά δοχεία μπορεί να απελευθερώσει περισσότερα από 4 εκατομμύρια μικροπλαστικά και 2 δισεκατομμύρια νανοπλαστικά σωματίδια ανά τετραγωνικό εκατοστό σε μόλις τρία λεπτά.

Γι’ αυτό και θα πρέπει να αποφεύγεις επίσης να βάζεις ζεστό φαγητό σε πλαστικές συσκευασίες και δοχεία και επίσης βεβαιώσου ότι δεν το αποθηκεύεις σε ζεστό περιβάλλον. 

Απόφυγε τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα   

Τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν σημαντικά περισσότερα μικροπλαστικά από τα ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα. Αυτό αποδεικνύεται από  μια μελέτη κατά την οποία βρέθηκαν μικροπλαστικά και στα 16 προϊόντα που πήραν δείγμα οι ερευνητές. Από τα προϊόντα που εξετάστηκαν, οι παναρισμένες γαρίδες, για παράδειγμα, είχαν τις υψηλότερες συγκεντρώσεις πλαστικών σωματιδίων. Οι εξαιρετικά επεξεργασμένες κοτομπουκιές κοτόπουλου περιείχαν επίσης 30 φορές περισσότερα μικροπλαστικά ανά γραμμάριο σε σχέση με το απλό στήθος κοτόπουλου.

Κατά κανόνα, όσο πιο επεξεργασμένο ή υπερ-επεξεργασμένο είναι το τρόφιμο, τόσο περισσότερα μικρο-νανοπλαστικά θα έχει, σύμφωνα με τους ερευνητές. 

Μικροπλαστικά και στα μπαχαρικά; 

Τα μικροπλαστικά θα μπορούσαν επίσης να κρύβονται στο ντουλάπι με τα μπαχαρικά σου. Μια μελέτη του 2023 βρήκε μεγάλες ποσότητες πλαστικού στο αλάτι. Η μελέτη ανέλυσε επτά άλατα, μεταξύ των οποίων επιτραπέζιο αλάτι, θαλασσινό αλάτι και ροζ αλάτι Ιμαλαΐων. Κάθε αλάτι είχε κάποια μετρήσιμη ποσότητα μικροπλαστικών, αλλά το χοντρό ροζ αλάτι Ιμαλαΐων και το μαύρο αλάτι είχαν τη μεγαλύτερη συγκέντρωση μικροπλαστικών τεμαχίων. Το ιωδιούχο είχε τη χαμηλότερη περιεκτικότητα.

Ξεφορτώσου τα φακελάκια τσαγιού

Ίσως είναι το πιο σοκαριστικό από τα στοιχεία, αλλά σύμφωνα με μελέτες, τα αθώα σακουλάκια τσαγιού, τα οποία είναι κατασκευασμένα από πλαστικό, μπορούν να απελευθερώσουν περισσότερα από 11 δισεκατομμύρια μικροπλαστικά και 3 δισεκατομμύρια νανοπλαστικά σωματίδια σε ένα μόνο σακουλάκι. Σωματίδια που απορροφώνται από τα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα και εισέρχονται στο αίμα. 
Η παρασκευή αφεψήματος με χύμα φύλλα είναι ένας τρόπος για να αποφύγεις τα προβλήματα.