Στο Μουσείο Επιστημών του Λονδίνου παρουσιάζεται μέχρι και το τέλος του χρόνου μια άκρως ενδιαφέρουσα έκθεση με τίτλο «Το Μέλλον του Φαγητού», η οποία εξερευνά πώς η επιστήμη δημιουργεί βιώσιμους τρόπους καλλιέργειας, παρασκευής, μαγειρέματος και κατανάλωσης τροφίμων με σκοπό την προστασία του πλανήτη. Το αξιοσημείωτο - και αξιοπερίεργο -, βέβαια, της υπόθεσης είναι ότι περιλαμβάνει πάνω από 100 μοναδικά αντικείμενα, από αιγυπτιακό ψωμί... 3.500 ετών, μέχρι ένα μοντέρνο μπιφτέκι φτιαγμένο από γρύλους και σολομό εργαστηρίου. Ναι, κι όμως. Και αυτά περιλαμβάνονται σε όλες αυτές τις μεθόδους που θα καθορίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα τρώμε στο μέλλον. 

Εξετάζοντας τις ιδέες και τις τεχνολογίες που μεταμόρφωσαν τη γεωργία - όπως η εφεύρεση συνθετικών λιπασμάτων - αλλά και που προώθησαν συγχρόνως την εκμετάλλευση της θάλασσας, την εντατική βιομηχανική γεωργία και τις μονοκαλλιέργειες, η έκθεση θα αναδείξει τους τρόπους που η επιστήμη επέτρεψε στον αυξανόμενο παγκόσμιο πληθυσμό να τρέφεται καλύτερα κατά τον 20ο αιώνα. 

Κάπως έτσι, η ανθρώπινη εφευρετικότητα και η οικολογική τρωτότητα θα έρθουν στο προσκήνιο μέσω μια σειράς ιστορικών εκθεμάτων: από ένα εύθραυστο φύλλο πατάτας, ένα από τα λίγα σωζόμενα δείγματα που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια του λιμού της πατάτας στην Ιρλανδία, μέχρι το δείγμα υγρής αμμωνίας του Fritz Haber, μιας από τις σημαντικότερες επιστημονικές εφευρέσεις του 20ού αιώνα, που βοήθησε να θρέψουν δισεκατομμύρια μέσω της δημιουργίας συνθετικών αζωτούχων λιπασμάτων.

Βιοκαλλιέργεια

Έπειτα από αυτή την ιστορική ανασκόπηση, θα αποκαλυφθούν νέες επιστημονικές ιδέες και τεχνολογίες που μπορεί να...σοκάρουν, αλλά μάλλον, όπως φαίνεται τουλάχιστον, είναι το μέλλον της τροφής μας. Από την κυτταρική γεωργία έως την αγροοικολογία και τη βιώσιμη αλιεία, που μπορούν να υποστηρίξουν τη μελλοντική βιώσιμη παραγωγή τροφίμων. Ένα αρχαίο αιγυπτιακό καρβέλι ψωμί θα εισαγάγει την παλαιότερη βιοτεχνολογία της ανθρωπότητας, τη ζύμωση, η οποία χρησιμοποιείται σήμερα για τη δημιουργία βιώσιμων εκδόσεων φοινικέλαιου και γαλακτοκομικών προϊόντων, φτιαγμένων από μικρόβια. Κρέας και ψάρια που καλλιεργούνται από κύτταρα, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης μοσχαρίσιας μπριζόλας που καλλιεργείται έξω από το σώμα του ζώου, θα εκτεθούν μαζί με γενετικά τροποποιημένα ζώα και τις καλλιέργειες, όπως ένα κοτόπουλο ανθεκτικό στη γρίπη των πτηνών και κριθάρι χωρίς λιπάσματα.

Mπιφτέκι με τριμμένη φρυγανιά. To παλαιότερο δείγμα Quorn, που φτιάχτηκε το 1981, όταν ήταν ακόμα ένα εργαστηριακό πείραμα. Credits: Science Museum Group
Mπιφτέκι με τριμμένη φρυγανιά. To παλαιότερο δείγμα Quorn, που φτιάχτηκε το 1981, όταν ήταν ακόμα ένα εργαστηριακό πείραμα. Credits: Science Museum Group
Η πρώτη μοσχαρίσια μπριζόλα που καλλιεργήθηκε εκτός αγελάδας. Τα κύτταρα ελήφθησαν από τη Lucy, μια αγελάδα Black Angus που εκτράφηκε στην Καλιφόρνια. Credits: Science Museum Group
Η πρώτη μοσχαρίσια μπριζόλα που καλλιεργήθηκε εκτός αγελάδας. Τα κύτταρα ελήφθησαν από τη Lucy, μια αγελάδα Black Angus που εκτράφηκε στην Καλιφόρνια. Credits: Science Museum Group
Εύθραυστο φύλλο πατάτας, ένα από τα λίγα σωζόμενα δείγματα που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια του λιμού της πατάτας στην Ιρλανδία Credits: Science Museum Group
Εύθραυστο φύλλο πατάτας, ένα από τα λίγα σωζόμενα δείγματα που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια του λιμού της πατάτας στην Ιρλανδία Credits: Science Museum Group
Αρχαίο ψωμί, περίπου το 1500 π.Χ. Αυτό το μικρό καρβέλι, που βρέθηκε στον τάφο μιας Αιγύπτιας βασίλισσας, είναι πάνω από 3500 ετών. Credits: Μουσείο Αιγυπτιακής και Σουδανικής Αρχαιολογίας Petrie
Αρχαίο ψωμί, περίπου το 1500 π.Χ. Αυτό το μικρό καρβέλι, που βρέθηκε στον τάφο μιας Αιγύπτιας βασίλισσας, είναι πάνω από 3500 ετών. Credits: Μουσείο Αιγυπτιακής και Σουδανικής Αρχαιολογίας Petrie

Και για το τέλος; Η έκθεση επιφυλάσσει και διάδραση. Και πώς άλλωστε να μην γινόταν αυτό, αφού οι σκέψεις, οι απορίες και ίσως οι προβληματισμοί, θα είναι πραγματικά πολλοί. Παίρνοντας μέρος σε αυτή τη διαδραστική έκθεση, οι επισκέπτες θα ερωτώνται επίσης τι είδους μέλλον επιθυμούν για το φαγητό τους και τον πλανήτη. Θα μπορούν να παρακολουθήσουν τις ανθρώπινες ιστορίες αγροτών, επιστημόνων και ηγετών κοινοτήτων που συνδέονται με τη βιώσιμη παραγωγή και κατανάλωση τροφίμων σε όλο τον κόσμο. Τελικά, θα μάθουν πώς οι τρέχουσες διατροφικές μας πρακτικές επηρεάζουν το κλίμα, τη φύση και την κοινωνία. Και, όπως φαίνεται, τι μας επιφυλάσσει το μέλλον, όσον αφορά στη διατροφή.

Info

Η μουσειακή έκθεση του Λονδίνου είναι με ελεύθερη είσοδο και διαρκεί από τις 24 Ιουλίου 2025 μέχρι τις 4 Ιανουαρίου 2026.