Το φραγκόσυκο λογικά το έχεις πετύχει πάνω στο δέντρο στα νησιά και αν δεν γνωρίζεις τι είναι, πιθανότατα προσπέρασες βιαστικά αυτό το κακτοειδές φυτό από φόβο μην τρυπηθείς από τα αγκάθια του. Όμως, αφενός αυτός ο αγκαθωτός καρπός τρώγεται - σε περίπτωση που δεν το ήξερες -, αφετέρου, κάνει πολύ καλό στον οργανισμό σου.
Μάλιστα, τα οφέλη του φραγκόσυκου είναι πολλαπλά και ίσως περισσότερα απ’ όσα φανταζόσουν. Για ρίξε μία ματιά:
Έχει αντιοξειδωτική προστασία
Το φραγκόσυκο περιέχει βηταλαΐνες, φλαβονοειδή και πολυφαινόλες, που είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά και βοηθούν στην καταπολέμηση και την πρόληψη της κυτταρικής γήρανσης. Επίσης, βοηθούν στην καταπολέμηση των βλαβών των ελεύθερων ριζών στα αιμοφόρα αγγεία.
Ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα
Έρευνες δείχνουν ότι ο πολτός του φραγκόσυκου μπορεί να συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, κάτι που το καθιστά ευεργετικό για άτομα με τάση για διαβήτη ή διαβήτη τύπου 2.
Υποστηρίζει τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος
Όπως πολλά φρούτα και λαχανικά, τα φραγκόσυκα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες με τη σειρά τους βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου, προλαμβάνουν τη δυσκοιλιότητα και υποστηρίζουν τη μικροχλωρίδα του εντέρου.
Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C
Δεν έχουν μόνο τα πορτοκάλια βιταμίνη C. Κατά μέσο όρο, 100 γραμμάρια φραγκόσυκου περιέχουν περίπου 14 έως 25 mg βιταμίνης C, που αντιστοιχούν περίπου στο 15% έως 30% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης για ενήλικες. Σημείωσε επίσης ότι χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, ενισχύει την ενυδάτωση και την ελαστικότητα του δέρματος.
Έχει αντιφλεγμονώδη δράση
Ο καρπός και κυρίως το εκχύλισμα των φραγκόσυκων έχει ήπια αντιφλεγμονώδη δράση, που είναι χρήσιμη σε περιπτώσεις γαστρεντερικών και αρθριτικών προβλημάτων. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι βοηθά στον μεταβολισμό λιπιδίων και στη μείωση της ηπατικής φλεγμονής, ειδικά σε άτομα με λιπώδες ήπαρ ή υπερχοληστερολαιμία.
Σημείωσε τέλος ότι το εκχύλισμα από το φύλλο της φραγκοσυκιάς χρησιμοποιείται και σε συμπληρώματα διατροφής για υποστήριξη σε χρόνιες φλεγμονώδεις καταστάσεις.
Μήπως, λοιπόν, με τόσα οφέλη που έχουν για τον οργανισμό σου πρέπει να σταματήσεις να τα αποφεύγεις και να βρεις τρόπο να τα εντάξεις στη διατροφή σου; Τώρα που βρίσκονται και στην εποχή τους, είναι η καλύτερη στιγμή να τα απολαύσεις φρέσκα.