Το Φεστιβάλ Ρυζιού έρχεται για δεύτερη συνεχή χρονιά στις 20 και 21 Σεπτεμβρίου, στην παραλία Θεσσαλονίκης. Η περσινή διοργάνωση, εμπλουτισμένη με ακόμη περισσότερες δράσεις και εκπλήξεις έρχεται για να μας ξανασυστήσει το ελληνικό ρύζι που καλλιεργείται δίπλα μας. Πρόκειται για μία διοργάνωση - γιορτή του Συνδέσμου Ορυζόμυλων Ελλάδος (ΣΟΕ), με τη σύμπραξη του Δήμου Δέλτα και την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Φέτος φεστιβάλ φιλοξενεί και το EU RICE Festival (Φεστιβάλ Βιώσιμης Καλλιέργειας του Ευρωπαϊκού Ρυζιού), που πραγματοποιείται για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος EU RICE, στόχος του οποίου είναι η ανάδειξη της βιώσιμη πτυχής της καλλιέργειας του ρυζιού και η ενημέρωση των καταναλωτών για ένα προϊόν νόστιμο και ασφαλές, που καλλιεργείται και παράγεται σύμφωνα με τους αυστηρούς ευρωπαϊκούς κανονισμούς.
Τι θα δούμε εκεί
Το πρόγραμμα EU RICE στο Φεστιβάλ θα περιλαμβάνει μαγειρικές επιδείξεις καταξιωμένων και βραβευμένων chef, ανάμεσά τους και της Rice Ambassador Ντίνας Νικολάου.
Στον χώρο των εστιατορίων, μερικά από τα πιο γνωστά και βραβευμένα εστιατόρια της πόλης θα στήσουν τις κουζίνες τους, όπου οι σεφ θα μαγειρεύουν ζωντανά πρωτότυπα πιάτα με πρωταγωνιστή το ρύζι. Και βέβαια, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν.
Το φεστιβάλ θα πλαισιωθεί από μουσική και τραγούδι από την μπάντα Liaison και παραδοσιακούς χορούς από Πολιτιστικούς Συλλόγους του Δήμου Δέλτα.
Δεν θα λείπουν όμως και οι παράλληλες δράσεις. Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθεί έκθεση ζωγραφικής με έργα των μαθητών του 1ου Δημοτικού Σχολείου Διαβατών και του 3ου Δημοτικού Σχολείου Χαλάστρας, ενώ για τους μικρούς επισκέπτες θα γίνονται παιχνίδια με ρύζι, το οποίο θα προσφέρει ο Β’ Αγροτικός Συνεταιρισμός Ορυζοπαραγωγών Χαλάστρας (Β’ ΑΣΟΧ), με τη στήριξη της ομάδας Ανεμοσκορπίσματα.
Παράλληλα, θα διεξαχθούν διαδραστικά παιχνίδια και διαγωνισμοί με πλούσια δώρα, σε συντονισμό της Νανάς Ζυγούρα, Συμβούλου και Εκπαιδεύτριας Επιχειρηματικής Ανάπτυξης και Marketing, σε συνεργασία με Έλληνες προσκόπους από το 6ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Θεσσαλονίκης και το 1ο Σύστημα Προσκόπων Σίνδου. Το πρόγραμμα θα εμπλουτιστεί επίσης, με ομιλίες από ακαδημαϊκούς και εκπροσώπους φορέων, ενώ οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μοναδικές γεύσεις βασισμένες αποκλειστικά στο ρύζι. Την παρουσίαση της εκδήλωσης θα κάνει ο Κωστής Ζαφειράκης.
Στον χώρο των περιπτέρων των διοργανωτών, οι επισκέπτες θα έχουν επιπλέον τη δυνατότητα να ενημερωθούν για την παραγωγή του ελληνικού ρυζιού, την υψηλή διατροφική του αξία, την ασφάλεια του τροφίμου, τις διαφορετικές ποικιλίες του πολύτιμου αγροτικού προϊόντος, καθώς και τον ενδεδειγμένο τρόπο χρήσης τους σε διαφορετικά πιάτα.