Υλικά

για 2 βάζα των 450 ml

  • 1 κιλό ντοματίνια
  • 500 γρ. ζάχαρη καστανή
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 50 ml ξύδι από κρασί
  • 1 μπαστουνάκι κανέλα
  • 1 κομμάτι τζίντζερ σε μέγεθος καρυδιού, καθαρισμένο
  • ξύσμα από 1 ολόκληρο λεμόνι και χυμό από το μισό
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τη μαρμελάδα με ντοματίνια, πρώτα πλένουμε τα ντοματίνια και τα κόβουμε στη μέση ρίχνοντάς τα σε κατσαρόλα, προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι, το ξύδι, την κανέλα και το τζίντζερ ξυσμένο. Δίνουμε μια δυο βράσεις σε δυνατή φωτιά, ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα με καπάκι.
  2. Αφήνουμε τη μαρμελάδα να σιγοβράσει για 30-35 λεπτά περίπου μέχρι να δέσει και να μελώσει χάνοντας όλα τα υγρά της. Ενδιάμεσα έχουμε το νου μας να την ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα κατά διαστήματα γιατί εύκολα μπορεί να πιάσει στον πάτο της κατσαρόλας. 
  3. Την ξεσκεπάζουμε εντελώς, προσθέτουμε το ξύσμα και το χυμό του λεμονιού και της δίνουμε μια τελευταία βράση χωρίς καπάκι.
  4. Σβήνουμε τη φωτιά και αφού αφαιρέσουμε το ξύλο της κανέλας την πολτοποιούμε αν θέλουμε με ραβδομπλέντερ και τη μοιράζουμε καυτή όπως είναι σε αποστειρωμένα βάζα. 
  5. Τα κλείνουμε με το καπάκι τους και τα αναποδογυρίζουμε στον πάγκο μέχρι να κρυώσει. Μόνο όταν κρυώσει εντελώς η μαρμελάδα θα γυρίσουμε τα βάζα από την καλή.
  6. Όποιο βάζο μαρμελάδας ανοίξουμε το διατηρούμε στο ψυγείο. Σερβίρουμε τη μαρμελάδα μαζί με τυριά και φρέσκο ή φρυγανισμένο ψωμί και παξιμάδια.
  • Αν θέλουμε να έχουμε ολόκληρα ντοματίνια στη μαρμελάδα μας, δεν τα κόβουμε όλα στη μέση, παρά μόνο τα μισά αφήνοντας τα υπόλοιπα ολόκληρα και φυσικά δεν την πολτοποιούμε.
  • Μπορούμε να της προσθέσουμε κόκκους από μαύρο πιπέρι ή 1 κ.γ. τριμμένο πιπέρι στο τέλος.